Lief

vrijdag 11 februari 2011

hoe een kort ziekenhuis bezoek toch lang werd

Vandaag een start gemaakt met de eerste (van zesentwintig) chemo-behandelingen. Er stond vincristine op het programma, de lichte variant. Dat is een spuitje zonder overnachting, dus dat moet snel kunnen dachten wij. Bij het wegen bleek Fenne toch iets zwaarder dan vooraf ingeschat. Goed nieuws dus, maar daardoor was de aangemaakte dosering te licht en moest er een nieuwe spuit worden gemaakt door de apotheek beneden in het ziekenhuis. Dat duurt dus wel even.
Intussen kwam onze oncoloog ook met informatie over de port-a-cath die volgende week operatief wordt aangebracht. Hierdoor hoeft ze niet iedere keer aangeprikt te worden, dus dat is fijn, maar daar staat tegenover dat het wel weer een operatie en een narcose inhoudt. Dit alles staat voor volgende week vrijdag gepland.
Ook moesten we vandaag nog maar even langs de radiotherapie. Naast chemo moet Fenne ook bestraald worden. Op deze manier konden we alvast even kennis maken met de doktoren aldaar en een eerste indruk krijgen van de afdeling, de apparatuur en het programma dat Fenne te wachten staat. Indrukwekkend is het juiste woord. De bestraling is minimaal acht dagen aaneengesloten (behalve het week-end dan ) en voor de bestraling moet Fenne minimaal 5 minuten muisstil liggen, terwijl het bestralingsapparaat zijn werk doet. Dit alles voorafgegaan door een CT scan waar dezelfde procedure voor geldt. Dat gaat dus niet lukken schatten wij zo in, zeker omdat wij niet bij Fenne in de kamer mogen zijn als de bestraling aanstaat. Dat betekent dus nogmaals minimaal negen keer narcose. We horen in de loop van volgende week meer wanneer dit programma gaat starten.
Terug op de kinderoncologie was de goede dosering inmiddels binnen en kon de injectie snel worden gegeven. Fenne weer even dapper als altijd en wilde alles goed zien. Als laatste werden we verzocht nog even langs cardiologie te gaan om een scan van het hart te maken. Het derde en nieuwe medicijn wat Fenne gaat krijgen, kan invloed hebben op de werking van het hart en daarom moet vooraf worden vastgesteld hoe het hart functioneert om gedurende de behandeling eventuele afwijkingen vast te kunnen stellen. Ook dit ging zonder problemen en de dokter concludeerde dat Fenne een goed hart heeft. Vinden wij ook! Al met al konden we dus om half vier naar huis en werd een kort dagje ziekenhuis toch nog lang.
Onze kaart om af te tellen...

Geen opmerkingen: