Lief

zondag 20 februari 2011

De nare kantjes van chemo

De nare kantjes van de chemo worden steeds zichtbaarder. Fenne heeft ook gisteravond nog gespuugd en heeft totaal geen eetlust meer. Zelfs de ijsjes, waarvan ze er vorige week rustig 3 op een dag lustte, wil ze totaal niet meer. Voor de vorm heeft ze nog wel een raketijsje in haar hand gehad, maar toen die dreigde te smelten, was ze te overtuigen dat we het ijsje beter terug konden leggen in de diepvries.
Het grootste deel van de dag heeft ze moe en lusteloos op de bank gehangen. En zelfs geslapen, a-typisch gedrag voor Fenne en zeker afgelopen week. We hebben alleen een klein wandelingetje met de buggy gemaakt. Fenne goed ingestopt onder een warme deken, maar dit was eigenlijk te koud voor haar. Bij thuiskomst kreeg ze wat energie, maar meer dan een paar passen lopen, van de bank naar een stoel, zat er niet in. Omdat Fenne veel te weinig zelf drinkt, hebben we haar vroeg in de middag al aangesloten op de sondevoeding. We wilden de pompinstelling even laag houden om nog een spuugpartij te voorkomen, maar dat betekent wel dat ze veel meer uren moet zijn aangesloten om toch aan voldoende vocht te komen. We waren er een beetje verdrietig van. We weten natuurlijk niet hoe het verder gaat, maar het lijkt onvermijdelijk dat het intensieve programma van chemo's en bestralingen dat ons te wachten staat langzamerhand Fenne's energie niveau en weerstand onderuit gaat halen en we dus veel meer van dit soort dagen krijgen. Het is akelig om haar zo lamlendig te zijn. Het contrast met vorige week is erg groot.

's Middags wel een leuk uitje voor Jan Willem en Juliet. Samen naar een muziekvoorstelling in de kleine komedie in Amsterdam. Hoewel Juliet waarschijnlijk liever een studio 100 productie had gezien, vinden wij het leuk om haar met wat meer diverse voorstellingen in aanraking te brengen. Het is ons nog niet gelukt om een verfijnde smaak qua eten bij haar te ontwikkelen, misschien lukt het wel met cultuur :)!
Juliet blijft overigens heel flexibel. Als Fenne in goede doen is, spelen ze samen. Als Fenne moe op de bank ligt, speelt Juliet lekker alleen. Haar humeur lijkt onverminderd vrolijk.

De komende week beginnen we met de bestralingen. Dinsdag starten we, eerst vier opeenvolgende dagen, in het weekend pauze, en dan nog vier of vijf keer. We moeten al om kwart voor acht in het ziekenhuis zijn, elke ochtend. Dus uitslapen zit er even niet in voor ons.

1 opmerking:

Anja Langer Jacquin zei

Thank you for keeping this blog - and it's good that Spring and Summer are coming which must be the best time of year for Fenne to receive treatment.