Lief

vrijdag 21 januari 2011

Vierde keer chemo, Fenne is geweldig dapper

Vandaag de laatste chemo kuur voor de operatie. Als we 's ochtends tegen Fenne vertellen dat we naar het ziekenhuis gaan, wil ze gelijk haar knuffels en speentje. Het ontspannen spelen is direct voorbij. Later krijgt ze weer wat meer praats, maar het is duidelijk dat ze heel goed weet dat er iets gaat gebeuren wat niet zo leuk is.
Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, is ze toch best ontspannen. Even rondkijken op de speelkamer, spelletje van Dora kortstondig bekeken. Daarna op de driewieler met pop achterop door de gang heen en weer. De oncoloog ziet het tevreden aan. Wij ook wel, maar het blijft een zware afdeling met al die zieke kinderen en bezorgd uitziende ouders.

Het is tijd voor het aanprik ritueel. Fenne fietst gewoon de behandelkamer binnen, komt bij mama op schoot zitten, maar moet dan wel overtuigd worden om haar handje aan de dokter geven. Uiteindelijk lukt het toch, met wat additionele hulp. Dikke tranen bij Fenne, maar het gaat in een keer goed. Een van de verpleegsters weet nog goed wat voor lijdensweg het de eerste keer was, en is, net als wij, opgelucht. Bloed aftappen, vincristine (de chemo) er in en klaar! We krijgen de kanjerkralen mee om thuis aan onze ketting te rijgen.

Daarna door naar het genetische onderzoek, veel vragen over onze familie en ziekte geschiedenis. Uitvoerig onderzoek van Fenne. Handjes, armpjes, voeten, hoofdje, oogjes, alles wordt opgemeten en bekeken. Detail foto's worden gemaakt en ook foto's van Fenne ten voeten uit. Tot slot een 3D foto van haar en onze gezichten. Die zien er cool uit! Al het materiaal wordt uitvoerig bestudeerd op afwijkingen, maar de onderzoekster geeft bij voorbaat al aan, dat ze eigenlijk niets verwacht. Hoewel dit alles niet vervelend is, is het toch ontroerend om te zien hoe Fenne heel rustig meewerkt en al het gefrut toe laat. We zijn apetrots op onze kleine meid.

Weer thuis heeft Fenne eerst behoorlijk wat tijd op de bank doorgebracht, maar uiteindelijk wordt ze toch actief en gaat ze lekker spelen. Eten is zo-zo, snoepen gaat prima, dus we hebben goede hoop dat het vannacht goed gaat met de sonde voeding en ze niet hoeft te spugen. Ze is afgelopen week bijna 1 (!) kilo aangekomen, een geweldig resultaat.

Geen opmerkingen: